תכנון בית הכנסת

השלב הראשון בתכנון בתי כנסת, הוא הצורך לערוך פרוגראמה שתתאים לצרכים של הקהילה עבורה מתכננים את בית הכנסת. ההחלטה הכי מרכזית שצריך לשקול היטב, היא גודל ומס' המקומות שאמור להכיל בית הכנסת המרכזי ועזרת הנשים.
בית כנסת ולא משנה לאיזה סוג קהילה הוא משמש, מתחלק בדרך כלל לשלוש רמות של תפוסה:

• חגים – בדרך כלל התפוסה היא מרבית במיוחד בראש השנה ויום כיפור.
• שבתות – לרוב מתקיים מניין מרכזי וגם מניין שני.
• ימי חול – מספר מניינים קטנים , שמשתנים לפי אופי האוכלוסייה אם זה נץ או מניינים מאוחרים, תפילות מנחה ומעריב.

על מנת לתכנן בית הכנסת בצורה הטובה ביותר יש לקחת בחשבון מס' פרמטרים, מצד אחד, צריך מקום שיכיל את המתפללים בזמני שיא ומצד שני שלא יהיה מדי גדול עבור הציבור שבא להתפלל בשבתות.
אופי הקהילה גם משפיע על ההחלטה לגבי שטח הבית כנסת, אם מדובר במניין קיים, במצב סטטי ניתן לחשב את גודל בית הכנסת לפי מס' המתפללים, אבל אם מדובר בקהילה צעירה במקום מתפתח, יש לקחת בחשבון הגידול העתידי של הקהילה, כדי שבית הכנסת יוכל לתת מענה גם לאחר שהקהילה תגדל ותתפתח.
עוד נקודה שיש לקחת בחשבון בתכנון בית הכנסת זה מניינים של יום חול, לרוב מתקיימים מניינים קטנים של שחרית, לפעמים מס' מניינים בשעות שונות, וכנ"ל לגבי מנחה ומעריב, ולא תמיד כדאי להפעיל את בית הכנסת המרכזי שתחזוקתו יקרה, תאורה מיזוג ניקיון וכו', בשביל ציבור של 20 מתפפלים, לכן תמיד כדאי שיהיה אולם תפילה נוסף קטן יותר עבור הפעילות של יום חול.

החישוב הבסיסי בתכנון בית הכנסת הוא מטר רבוע למתפלל, אנו באיבגי קרמן אדריכלים מעדיפים לתכנן 1.10 מ"ר כדי שבזמנים שיש יותר מתפללים ניתן יהיה לצופף את השורות על מנת להכניס עוד מקומות ישיבה.
בתכנון בית כנסת מעבר לפונקציות המרכזיות צריך לקחת בחשבון את כל אזורי השירות שמשמשים את בית הכנסת ואת הקהילה כגון, חדרי לימוד, חדרי פעילות , חדר רב, מטבחון, ממ"ד ואזור ספח כמו מלתחה.

בתכנון ועיצוב בית הכנסת אנחנו לוקחים בחשבון את סגנון הקהילה, נוסח התפילה והמנהגים השונים שמצריכים התייחסות בתכנון בית הכנסת.
אנו "באיבגי קרמן אדריכלים" חקרנו לעומק את כל הנושא של תכנון בתי כנסת והכרת אופי המתפלל, דבר שאנו קוראים לו הנדסת מתפלל.

משרדנו כולל אדריכלים ומעצבים מהשורה הראשונה להם ניסיון של שנים רבות בתכנון בתי כנסת ומבני דת, מעבר לשימוש הקבוע שלהם בבתי כנסת, דבר שמקל מאוד על ההבנה של המשתמש בבניין על מנת לתכנון את בית הכסת בצורה הטובה ביותר לרווחתם של משתמשי המבנה.
כאשר אנו יושבים לתכנן בית כנסת אנו קודם פותרים את הפונקציות הנדרשות ע"פ הפרוגראמה שנעשית יחד עם נציגות מתפללי בית הכנסת ורק לאחר שהצלחנו לפתור בצורה הטובה ביותר את ניצול השטח ביחס לדרישות, אנו נפנים להתאים את העיצוב הפנימי והחיצוני של בית הכנסת תוך התחשבות באופי וסגנון הקהילה עבורה אנו מתכננים את בית הכנסת.